vineri, 16 aprilie 2010

Un copac neobisnuit



Se numeste Jabuticaba, sau aborele de struguri, si se gaseste numai in jungla amazoniana din Brazilia. Ceea ce il face de-a dreptul neobisnuit este modul in care fructele sale apar direct pe trunchiul copacului si nu pe ramuri, asa cum se intampla in cazul tuturor celorlalti pomi fructiferi. Fructele, jaboticabas, sunt comestibile si pot fi consumate crude.

Pentru a supravietui, Jabuticaba a evoluat prin a-si face mai accesibile roadele pentru acele animale care nu se pot catara. Astfel, ele pot ajunge la fructe, le pot manca si pot diseminta semintele departe de pomul-sursa.

Fructele de Jabuticaba au culoarea rosu inchis spre violet si pot fi consumate fie ca atare, proaspete, folosite in fabricarea gemurilor, sau lasate la fermentat pentru transformarea lor in vin ori intr-un lichior tare.

Pielitele uscate de fructe jabuticaba pot fi folosite in tratarea astmului si a diareei, iar cercetatorii spera ca aceste fructe se vor dovedi folositoare in lupta anti-cancer, datorita unor compusi de aceasta natura identificati in structura lor genetica.



sursa:StiriBotosani.ro

2 comentarii:

  1. Florile sunt minunate!Cate curiozitati stii!Multumesc pentru ca ni le impartasesti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri,n-am uitat de promisiune dar n-am gasit inca o zi calduroasa sa ies cu copiii intr-o drumetie.

    RăspundețiȘtergere