marți, 20 aprilie 2010

Tulipanul sau Copacul cu lalele


   Acum, la margine de drum
     Călătorul ce străbate panglica de asfalt a Drumului Naţional 66 A, întîlneşte, cum trece intersecţia drumului spre Vulcan, Lupeni, din şoseaua spre Tîrgu Jiu, la numai 1 km, un exemplar ce face parte dintr-o specie rară de arbori. Este aşa numitul "arbore-lalea", sau Tulipanul, cum s-a împămîntenit în limbajul locului, copacul singuratic de la margine de drum, la Iscroni. El stă acolo, în bătaia timpului, a arşiţei şi furtunilor, a răutăţilor (uneori) oamenilor, de 125 de ani.
     Grădina de la castel
     Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, familia prospectorului minier Victor Maderspach, originară din Austria, îşi stabileşte reşedinţa în Iscroni (Bărbătenii de Jos), construindu-şi aici un castel, un gater pentru tăiat lemn, un iaz şi un parc deosebit.
     Azi, din domeniul castelului, se mai păstrează actuala clădire a Centrului Cultural Iscroni. Castelul se numea "Casa cu turnuri", fiind multă vreme cea mai falnică clădire din zonă. Soţia proprietarului, Ana Margareta Maderspach era foarte preocupată de grădina castelului, un adevărat parc dendrologic, cu o mare varietate de specii rare. Aici se afla şi o seră îngrijită de specialişti argentinieni şi austrieci.
     În anul 1880 este adus "arborele cu lalele" (Liriodendrum Tulipifera), numit astfel datorită florilor sale în formă de lalea. Originar din America, "Tulipanul" a fost adus din Austria, adaptîndu-se foarte bine la Iscroni.
     Flori de mai
     Copacul cu lalele nord-americane are frunzele în formă de liră, iar florile în formă de lalea. Florile sînt de culoare verzuie, slab mirositoare, cu dimensiuni de pînă la 10 cm lungime. Copacul este însă "zgîrcit" cu înfloritul, de obicei la sfîrşitul lunii mai, dar nu în fiecare an. Apariţia florilor în "tulipan" este o adevărată bucurie pentru localnici.
     Singur printre decenii
     Odată cu trecerea timpului, Tulipanul a rămas singur, din falnica grădină de altădată. Iazul a secat, castelul a devenit ruină, plantele au murit... Tulipanul a înfruntat şi atacul omului şi al gîndacilor şi al intemperiilor dar şi al ... unui autoturism intrat în el, acum cîţiva ani, gata-gata să-l rupă ! Deşi este declarat monument al naturii, Tulipanul nu este ocrotit la nivel central. Doar Consiliul Local Aninoasa a vindecat rănile copacului, printr-o consolidare şi o împrejmuire cu gard, alături de care se află o plăcuţă cu explicaţii şi o bancă de lemn, unde serile, cîte o pereche îşi face declaraţii tinereşti, sub coroana secularului copac...

(Text reprodus din "Gazeta Văii Jiului", 27 mai - 2 iunie 2005)


Un comentariu:

  1. Nu stiu cum afli atatea lucruri deosebite!Felicitari! Si ma bucur sa aflu ca si la noi sunt astfel de raritati!
    (Nu este nici o graba, cand poti tu!Am multe lucrari incepute, numai timp sa fie!!)

    RăspundețiȘtergere