duminică, 28 februarie 2010

Machu Picchu Peru


Machu Picchu denumit si Orasul pierdut,a fost construit pe munte la o inaltime de 2430 m deasupra nivelului marii,in mijlocul unei paduri tropicale, intr-un decor extraordinar de frumos.Orasul a fost redescoperit in anul 1911,de un grup de arheologi americani dupa ce secole de-a randul a fost dat uitarii,devenind cel mai cunoscut simbol al imperiului incas.Construit pe la mijlocul sec.al XV-lea servea ca statiune pentru nobilimea incasa.Acum a devenit cea mai vizitata destinatie turistica din America de Sud.

sâmbătă, 27 februarie 2010

Fotografii ale Grand Canyon National Park


Marele Canion se gaseste in nordul statului Arizona si este practic un defileu adanc,sinuos sapat de apele raului Colorado. Pe o lungime de aproape 500 km, versantii vaii raului Colorado urca vertical pana la inaltimea de 1600 m deasupra undei de apa,dandu-i astfel un aspect unic.Marele Canyon este marginit de doua culmi muntoase, denumite Rimul de Nord si Rimul de Sud.Diferenta de inaltime dintre cele doua culmi muntoase este de cca. 450 m.Chiar daca culmile se situeaza la doar 20 de km distanta, soseaua care le leaga masoara nu mai putin de 400 de km.Primul european care a vizitat canionul a fost spaniolul Garcia Lopez de Cardenas in anul 1540.Grand Canyon se regăseşte aproape integral ca parte a Parcului Naţional al Marelui Canion  unul din primele parcuri naţionale create în Statele Unite.El reprezinta una din cele sapte minuni ale lumii.Redau mai jos trairile unei doamne care a vizitat canionul:
"Prima senzatie.....este aceea de încremenire şi de uluire, ca şi când te-ai afla într-o lume de pe altă planetă. Sunt trăiri atât de răscolitoare, încât îţi trebuie un timp oarecare până să se aşeze simţurile la locul lor, să te poţi regăsi. Ce ştiam din fotografii sau din filme, era o realitate abstractă care acum nu se potrivea cu ce vedeam la faţa locului. Voiam să îmi notez impresiile "la cald" dar am rămas pentru multă vreme în nemişcare. Îmi venea să-mi frec ochii ca să dau crezare că există cu adevărat ce văd acum, şi nu este numai o închipuire de-a mea care s-a desprins din lanţul multora care îmi populează adesea, creierul. Ne secase parcă al graiului izvor. Bolboroseam cuvinte aşezate cine mai ştie de când în capul nostu, şi nu de puţine ori interjecţii care subliniau surpriza. "Măi, măi, măi! Ştiam că de obicei, ce vezi în fotografii nu se potriveşte cu ce vezi pe viu, dar nici chiar aşa!"



vineri, 26 februarie 2010

Sfinxul din Gizeh


Timp de secole vizitatorii Egiptului nu puteau vedea decat capul Sfinxului.Nimeni nu stia ce este sub nisip.Unii credeau ca este capul unei femei probabil a unei zeite sau regine.Cand arheologii au dezgropat Sfinxul acum o suta de ani au descoperit corpul unui leu cu cap de om. Sfinxul de la Giseh reprezintă esenţa Egiptului. Stând cu faţa către soare, Marele Sfinx este situat pe platoul de la Gizeh, la aproximativ 10 km vest de Cairo, pe malul vestic al Nilului.Sfinxul are corpul unui leu si capul unui rege sau zeu. Privit din profil, iti dai seama ca are capul mult mai mic in comparatie cu corpul. Corpul are o lungime de 73 m si o inaltime de 20 m. Numai labele au o lungime de 17 m iar partea din spate are 52 m. Capul are 6 m inaltime si 4 m latime, iar numai ochii au 2 m inaltime. Nasul si barba lipsesc, doar barba fiind expusa la Muzeul Britanic.
In trecut, statuia a fost pictata: rosu pentru fata si corp si galben cu dungi albastre pentru cap. Sfinxul a fost construit pe locul unei cariere de piatra si se pare ca a fost sculptat dintr-o singura bucata de piatra de var. Astazi, statuia se faramiteaza din cauza vantului, umiditatii si a poluarii din Cairo. Au avut loc cateva restaurari in timp si s-au adaugat noi blocuri de piatra, dar pastrarea acestei statui este inca o problema....







Sfinxul din Bucegi



Situat la 2216 m altitudine pe platoul Bucegilor Sfinxul este un monument al naturii format de-a lungul timpului datorita ploilor si eroziunii vantului. Prin aspectul sau omenesc, creeaza o imagine tulburatoare: fata proporţionata, buze severe, barbie voluntara. În munţii României există şi alţi megaliţi care poartă denumirile de sfincşi: Sfinxul de la Topleţ, Sfinxul de la Stănişoara, Sfinxul de la Piatra Arsă, Sfinxul Bratocei, Sfinxul de la Pietrele lui Solomon etc.Multi istorici merg pana acolo incat spun ca Sfinxul de la Gizeh, Egipt, este o copie a celui de pe platforma Bucegilor. Acest lucru se bazeaza pe niste asemanari care sunt mai mult sau mai putin intamplatoare, cum ar fi faptul ca Sfinxul din Bucegi are aceeasi inaltime cu cel egiptean, de la Gizeh.

joi, 25 februarie 2010

Babele Muntii Bucegi

Pe platoul Muntilor Bucegi se inalta un grup de stanci cu forme bizare care au fost numite in traditia populara "Babele."Ciudatele forme de pe platou s-au format in urma actiunii agentilor modelatori care au fost apa si vantul cu sprijinul inghetului si dezghetului. Datorita amplasarii lor si panoramelor splendide pe care le ofera, Muntii Bucegi atrag, anual, pe culmile lor mii de turisti.

miercuri, 24 februarie 2010

Muntele Sf. Elena


Muntele Sf. Elena este un vulcan activ în Skamania County din sudul statului Washington. Muntele are înălţimea de 2.549 m, el aparţine de masivul Muntii Cascadelor care este un lanţ de vulcani care se întind de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord. Aceşti vulcani aparţin de grupa mare de vulcani numită Cercului de foc al Pacificului. Erupţia vulcanului din anul 1982 a pustiit suprafeţe mari din parcul naţional care a început încet să se regenereze. Curios este ca in craterul fierbinte al muntelui traiesc niste bacterii identice cu cele gasite la fisurile vulcanice din adancul oceanelor.Intrebarea este cum au ajuns aceste bacterii in varful Muntelui Sf. Elena??

marți, 23 februarie 2010

Shilin,China




SHILIN---padurea din piatra din CHINA
pentru "Pădurea de Piatră" este un exemplu pitoresc de relief carstic, ale cărui forme inedite au fost sculptate de apa curgătoare. "Pădurea de Piatră” este cunoscută încă de pe vremea dinastiei Ming, ca fiind "Prima Minune a Lumii".

Rio Tinto, Spania


Minele de la Rio Tinto creează o privelişte suprarealistă, care s-a extins în măsura în care locuitorii din zonă au fost nevoiţi să se retragă pentru a se stabili în locuri special amenajate în apropiere. Acest peisaj lunar s-a format în urma exploatărilor miniere, apele sale roşii foarte acide fiind pline de metale grele. Numele zonei provine de la cel al râului care curge în vecinatate.

Richat



Richat din Mauritania
Situată în Deşertul Sahara, această formă de relief circulară, de forma unui vârtej imens, este vizibilă din spaţiu. Se credea că Richat s-a format ca urmare a impactului cu un meteorit uriaş, însă geologii au stabilit că "vârtejul" de pământ este rezultatul eroziunii. Ceea ce rămâne un mister este simetria designului.

Insula Socotra, Oceanul Indian


Socotra face parte dintr-un grup de patru insule, izolate din punct de vedere geografic de continentul african.
Aceasta insula redefineste notiunea de spectaculos in ceea ce priveste peisajele Terrei. Datorita aerului fierbinte si uscat, arbustii si copacii au forme ciudate, obligati fiind sa traiasca cu putina apa.Pe insula sunt peste 700 de specii rare ale faunei si florei in ciuda climatului arid si neprielnic.


Blood Pond, Japonia


Izvorul fierbinte "Blood Pond" face parte din aşa-numitele "iaduri" din Beppu, Japonia. E unul dintre cele nouă lacuri fierbinţi, potrivite mai degrabă pentru admirat, decât pentru îmbăiat. “Baia de sânge” este, în fapt, un bazin de apă foarte fierbinte (temperaturile ajung până la 78 de grade Celsius). Culoarea roşie care aminteşte de aceea a sângelui are o explicaţie foarte simplă: este o urmare a cantităţii mari de fier prezente în apă. Datorită conţinutului lor mineral bogat (calciu, litiu, radiu), aceste lacuri sunt preferate de turişti şi pentru calităţile lor curative, exploatate pentru tratarea unor boli.